top of page

Inleiding

Adaptation Speculation is de naam van een minimalistische, conceptuele beeldenreeks die nog niet bestaat. Het zij mijn eindwerkreeks De foto’s staan voor een reeks die hedendaagse toekomsttheorieën in beeld brengen op een zeer abstracte manier. Het beeld en de inhoud zelf zal minder belangrijk zijn dan de betekenis die de kijker aan het beeld geeft en de esthetiek van het beeld zelf. 

 

Mensen zullen een zeer clean beeld voor hen te zien krijgen. Met daarnaast de zin ‘Dit is toekomst’. Aan hen te bepalen wat dit beeld schijnt te vertellen.

 

In dit onderzoek ga ik op zoek naar hoe fotografen in het verleden keken naar de toekomst. Daarnaast wil ik ook de opstart van de conceptuele en minimalistische fotografie bespreken. Bijkomend wil ik enkele hedendaagse toekomstdenkers bespreken waarop ik mijn beelden mogelijk zal baseren. Ten slotte kijk ik naar hoe fotografen vandaag toekomst in beeld willen brengen. 

Aangezien ik het gewend ben een inleiding pas op het einde van een thesis te schrijven wens ik op dit moment (07/01/20) nog een grote vraag hier te noteren. Het is mij nog niet duidelijk of ik minimalistische beelden zal maken op basis van één theorie of op basis van meerdere theorieën. 

Verantwoording

Ik ben altijd al een zeer speculatief persoon geweest. Ik wil weten wat mensen denken, waar mensen mee zitten en waarom mensen bepaalde ideeënstromen in hun eigen hoofd creëren. 

 

Ik voel aan dat mensen tegenwoordig een te veel aan beelden dienen te verwerken op een dag. Social media en reclame is daar een grote oorzaak van. Het stilstaan bij een beeld ontbreekt vaak wanneer men een te grote hoeveelheid aan beelden dienen te verwerken. Meer dan ‘Dat is mooi en goed gedaan’ komt er niet meer bij te pas als je aan beeldbespreking doet. 

Ik weet dat dit een moeilijk en niet vaak voorkomend onderwerp is. Dit stelt mij in de moeilijke positie geen duidelijk aansluitende voorbeelden te geven. Toch haal ik uitzonderlijk veel voldoening uit het besef dat ik iets onderzoek dat op vele manieren uniek is. 

 

Het doel van mijn eindwerk is om mensen terug stil te doen staan bij beelden. Eigen ideeën te creëren door deze beelden en deze terug om te zetten in nieuwe beelden. Een beeld mag geen stopbord meer zijn maar een weg naar nieuwe mentale constructies. 

bottom of page